2014. évi falunapi támogatóink: Kelemen Péter, Mátrai Géza, Herman István, Fehér Klára, Kalcsóné Bolyós Mária, Dr. Záhorszky Gábor, Károlyiné Kiss Ida, Szalontay Bt., Tarna-menti Lovas Klub, Kínai Bolt (Rózsa u.), Kínai Bolt (Piros Ház), Euro Shop, Makkainé Szalontay Szilvia, Contactor Bt., Morvai Zsolt, Pap Nyomda Kft. (Kompolt), Káli Polgárőrség, Soft-Seed Kft., Dr. Erdélyi Tatjána szülész-nőgyógyász szakorvos, Részvétem Bt. és Nagy Sándor, Frézia Virágbolt, Veress Cukrászda, Kiss Sándorné (Mini ABC), Besenyei András, Bakos Antal, Rádoki Lajos, Nagy Sándor egyéni vállalkozó (Boconád), RÉGIÓ-TEL Kft., Csiffáry Róbert, Rózsa ABC, Vali Virág, Barna Józsefné, Magitár Patika Bt., Zele-Bau Kft., Corner Büfé, Boszorkány Zöldségbolt, Sipos Kálmán bortermelő, Balassi Bálint Gimnázium (Kál), Füzes Team Kft., MASTERFOAM Kft., MASTERPROFIL Kft., Tóth László Élelmiszergép Szervíz, Nagy Sándor - Delfin Presszó, Bocsa Péter borász, Frucht Melonen Kft., Bartók József víz-, gáz- és központi fűtés szerelő mester, Szabó Béla alpolgármester, Bakondi Lajosné, Morvai János polgármester, Tóth Tamás, Vaspálya '97 Bt., PENTA Általános Építőipari Kft., Medina Bútorgyártó Kft.
Kál története

Címer, zászló

A nagyközség jelképei 1996-ban készültek el.

Kál címere

A címer leírása

Kerek talpú pajzsban zöld pajzsláb, vágva ezüst csíkkal, benne 1331-es évszám, fölötte kék mezőben három aranyló búzakalászt tartó jobb kézfő, fölötte sugárzó arany nap. A pajzson, a nap korongján álló, balra néző, karmai közt szablyát tartó, repülni akaró arany turulmadár. A pajzs alatt "Kál" felirattal arany szalag. Használata elterjedt a hivatalos iratokon, kiadványokon.

Kál zászlója

A község zászlója

Kál nagyközség zászlaja téglavörös és zöld színű, középen a nagyközség címerével. Függő zászló esetén a címer a zászló hosszúságában, rúdra erősített zászló esetén annak keresztirányában áll.

Kál nagyközség Heves megye déli részén, a Gyöngyösi-síkon, 3767 fő lakossal - a 3. számú autópálya mellett helyezkedik el.
A nagyközségben áthalad a Budapest-Miskolc közötti vasútvonal. A település a Tarna-folyó völgyében fekszik, a lakosság száma folyamatosan nő.

Intézményhálózata széleskörű. Alapellátás mellett emeltszintű ellátása is van, pl.

  • Művészeti iskola
  • Gimnázium
  • Mentőállomás
  • Szociális otthon
  • Uszoda

1990. szeptemberében Kál nagyközség önálló önkormányzatot hozott létre, és azóta sok évtizedes hátrányt dolgozott le.

Közműhálózata teljes mértékben kiépült a szennyvízcsatornán kívül. A szennyvízhálózat kiépítése érdekében a település 6 településsel együtt közösen, regionálisan 2000-től folyamatosan nyújtotta be pályázatát, több mint ötször. Szemétlerakó helye két község és az autópálya hulladék-elhelyezését szolgálja ki, az intézményes szemétszállítást 1984. évtől bevezette nagyközségünk.

A folyékony hulladék elszállítását káli vállalkozó biztosítja.

Minden utcában van portalanított út, villanyvilágítás, gázvezeték, vezetékes víz, és telefonkábel is behálózza a községet.

1995 őszén két új orvosi rendelő épült szolgálati lakással, fogorvos, gyermekorvos és két körzeti orvos várja a betegeket. Felépült a korszerű gyermek- és anyavédelmi épület.

Nagy kapacitású víztorony került a régi helyére, megalakult a saját vízmű. Az önkormányzati vízmű 1996.-tól mint költségvetési intézmény tárgyi és személyi feltételek mellett 4 db mélyfúrású kút biztosításával látja el a nagyközség és az m3-as autópálya ivóvízellátását.

A központi tér díszburkolatot kapott kivilágított szökőkúttal.

Kál büszkesége a tanuszoda és a 20 férőhelyes Szociális Otthon, a kibővített idősek klubja épülete. Nagy költséggel felújult a kultúrház.

A templomot újrafestették, padfűtéssel és díszkivilágítással látták el, a római katolikus temetőben kialakították a Hősök Kertjét.

A valamikor polgári iskolával, óvónőképzővel és gimnáziummal rendelkező községben 2001-től esti tagozaton ismét van gimnáziumi oktatás. A gyermekeket jól felszerelt, esztétikusan berendezett óvoda és iskola várja.

Elkészült Kál címere és zászlója, s megjelent a "Kál története" című könyv.

A nagyközség megközelíthetősége, úthálózata kiemelkedőnek mondható. Nemzetközi és országos vasúthálózatba bekapcsolt település. Országos úthálózatba az M3-as autópályával kapcsolódik be.

Kál nagyközség történelmi múltjához képest erős kulturális hagyományokkal rendelkezik. Területén két kultúrház működik, a cigány kisebbség önmaga részére 1996-ban megépítette a saját kultúrházát. Évről évre visszatérő rendezvények, kulturális események színesítik a helység lakosainak életét, melyre más településekről is érkeznek látogatók. Kiemelkedő rendezvénysorozat az évente megrendezendő "Hazanéző", melyre a Kálból elszármazottak találkozójára kerül sor.

Az önkormányzatnak közművelődési és iskolai könyvtára van.

A két házi- és egy gyermekorvoson kívül fogorvosi szakrendelés, nőgyógyászati és reumatológiai szakrendelés várja a betegeket, valamint munkaegészségügyi orvosi ellátást is igénybe vehetnek a környék és a település lakói. Mentőállomása 1991-től van, s a 2 db mentőkocsija a megye egész területére mozgósítható.

Szociális intézményei közül az idősek ellátását biztosító Szociális Szolgáltató Központ mikrotérségű, hiszen az Idősek Otthona mindenki számára nyitott.

A közigazgatási területünkön működő Autópálya Rendőrség Hatvantól Mezőkövesdig látja el feladatát.

Az önkormányzat költségvetése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. 1990-től sem munkabér-, sem működési, de fejlesztési hitele sem volt.